16934245_1472542459446842_403150248_n
0 Shares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 StumbleUpon 0 Pin It Share 0 Buffer 0 Email -- 0 Shares ×

Potrivit art. 102 alin. 4 și din Legea nr. 85/2014 creanțele nescadente sau sub condiție la data deschiderii procedurii sunt admisibile la masa credală și îndreptățite a participa la distribuiri de sume în condițiile prevăzute de lege. S-a făcut distincție între creanțele sub condiție suspensivă și cele sub condiție rezolutorie, considerându-se că cine posedă sub condiție rezolutorie, posedă pur și simplu (I. Adam, Codul Insolvenței, C.H.Beck, București 2016, p. 501), ceea ce înseamnă că acel creditor care are o creanță asupra debitorului sub condiție rezolutorie este considerat a fi creditor pur și simplu.

Dreptul de vot și dreptul de distribuire ale titularilor creanțelor sub condiție suspensivă, se nasc după îndeplinirea condiției respective, prin urmare până la îndeplinirea condiției, dreptul de vot în Adunarea Creditorilor este îngrădit.

În situația în care se ajunge în faliment, iar condiția nu a fost realizată, cu ocazia distribuirii, sumele se vor proviziona proporțional cu sumele ce vor reveni creditorilor după îndeplinirea condiției, conform art. 165 alin. pct. 1 din Legea nr. 85/2014.

O situație aparte legată de creanțele nescadente este situația instituțiilor financiare, care au acordat un împrumut pe termen lung debitorilor. În urma deschiderii procedurii de insolvență a debitorului, instituția financiară declară scadența anticipată a creditului, potrivit clauzelor contractuale asumate, în situația în care debitorul înregistrează restanțe de plată. Scadența anticipată a creditului, nu reprezintă o denunțare a contractului încheiat între părți după data deschiderii procedurii de insolvență.

Dacă nu se înregistrează restanțe la plata creditului, conform art. 133 alin. din Legea nr. 85/2014, contractul se va menține pe toată durata perioadei de reorganizare și ulterior după finalizarea acesteia („executarea planului de reorganizare nu va putea depăși 3 ani calculați de la data confirmării planului; termenele de plată stabilite prin contracte – inclusiv de credit sau de leasing – pot fi menținute prin plan chiar dacă depășesc perioada de 3 ani. Aceste termene pot fi și prelungite, cu acordul expres al creditorilor, dacă inițial erau mai scurte de trei ani. După realizare tuturor obligațiilor din plan și închiderea procedurii de reorganizare, aceste plăți vor continua conform contractelor din care rezultă”).

Adaugă un comentariu