Management sau leadership

De multe ori întâlnim afirmațiile că managementul a fost defectuos” sau „viziunea a fost greșită”, dar foarte puțini dintre noi înțelegem adevăratul sens al acestor afirmații.

Să facem puțină lumină, în diferențele dintre un manager și un lider.

Managerii în cadrul activității au subordonați, aceștia se caracterizează printr-un stil autoritar, focalizarea pe muncă și nevoia de confort, pe când liderii au oameni care să-i urmeze în diferite activități, având un stil carismatic, de transformare, cu focalizarea pe oameni și pentru strategiile de viitor.

Managerii, au stil autoritar primit din partea companiei, iar subordonații acționează la sugestiile acestor așteptând recompensa financiară în schimbul muncii depuse. În general, managerii sunt plătiți pentru a realiza munca în mod eficient și corect (deoarece și ei sunt subordonați cuiva), de obicei fiind constrânși de timp și resurse financiare. Astfel, ei pasează activitățile subordonaților.

Liderii nu au subordonați, cel puțin nu atunci când practică leadership-ul. În acest caz, ei trebuie să renunțe la controlul formal autoritar pentru că leadership-ul înseamnă să ai oameni care să te urmeze, iar realizarea acestui lucru se face întotdeauna în mod voluntar. Liderii se caracterizează, în general, prin: stil carismatic, de transformare, focalizarea pe oameni, explorarea riscului.

Nu este suficient să le spui angajaților ce trebuie să facă pentru ca aceștia să acționeze pe măsură. Un lider carismatic știe să-i atragă, să îi ghideze și să realizeze o concordanță între munca ce trebuie făcută și dorințele lor în această privință. Astfel, echipa va fi capabilă să-l urmeze pe lider indiferent de riscul pe care îl implică sarcinile propuse. Liderul carismatic poate, prin persuasiune, să atragă mai ușor angajații de partea lui. În general, ei se folosesc de promisiuni, transformări nu atât extrinseci, cum procedează managerii cât intrinseci, inducându-le starea necesară în vederea demarării acțiunii.

Într-o organizație sănătoasă, aceste două roluri trebuie să coexiste pentru simplul fapt că sunt diferite, dar în același timp complementare. Orice efort de a le separa pare să creeze mai multe probleme decât să servească intereselor unei companii.

Warren Bennis, în anul 1989 a stabilit următoarele diferențe dintre manager și lider:

1. Managerul administrează; liderul inovează!

2. Managerul este o copie; liderul este un original!

3. Managerul menține; liderul dezvoltă!

4. Managerul pune accentul pe sisteme și structuri; liderul pe oameni!

5. Managerul se bazează pe control; liderul inspiră încredere!

6. Managerul are viziune pe termen scurt; liderul pe termen lung!

7. Managerul întreabă cum ? și când ?; liderul întreabă ce ? și de ce ?

8. Managerul țintește rezultatul final; liderul orizontul!

9. Managerul invită; liderul inițiază!

10. Managerul acceptă status-quo-ul; liderul îl provoacă!

11. Managerul este soldatul clasic bun; liderul este propriul lui general!

12. Managerul face bine lucrurile; liderul face lucruri bune!

13. Managerul este format și învață prin instruire; liderul prin educație!

În concluzie, manager sau lider? De ce nu ambele?

Leave a Reply